Sidor

3 januari 2012

Cheesecake med kladdkakebotten


Det här är en lite annorlunda cheesecake som består av en kladdkakebotten med vitchokladmousse och hallonmousse ovanpå. Runt kakan har jag satt marängstavar.

Botten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Smörj och bröa en springform (24-26 cm) och bred ut smeten i formen. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15-18 minuter. Låt kakan svalna!

Mousse
4 dl vispgrädde
200 g färskost
1 brk vaniljpudding


Vispa grädden och rör ihop med färskosten och vaniljpuddingen. Dela moussen i två delar.

Fyllning 1:
1 ½ gelatinblad
130 g vitchoklad
120 g smetana
1 msk vatten

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält chokladen och rör ner den i den ena halvan mousse. Rör också ner smetana. Koka vatten och smält gelatinbladen. Blanda försiktigt ner det i fyllningen. Häll fyllningen över kladdkakebottnen. Låt stelna i kylskåp i ca 15 minuter.

Fyllning 2:
3 gelatinblad
200 g hallon
½ dl socker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hetta upp och koka hallonen i 2 minuter (om de är utländska!) och smält gelatinbladen i de varma hallonen. Blanda i socker. Rör ner blandningen i den andra halvan mousse. Häll det ovanpå vitchokladfyllningen. Låt kakan stelna i kylskåp i minst tre timmar före du lossar den från kakformen.

Marängstavar (räcker och blir över till en tårta)

3 äggvitor
2 dl socker

Häll vatten i botten på en kastrull. Sätt en skål ovanpå som täcker kastrullen. Blanda socker och äggvitor i den rena skålen. Låt vattnet sjuda och vispa tills smeten är fast. Spritsa ut smeten till så långa strängar du vill ha. Grädda i 100 grader varm ugn i ca 45 minuter. Stavarna är sedan bara att trycka fast på kanten på tårtan.

7 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag undrar vad vaniljpudding är? Är det nåt man köper färdigt i butiken? Kan du i så fall visa bild på hurdan burk jag ska söka efter. Skulle vara jättesnällt! :-)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Vaniljpudding är en slags "efterrätt". Vet inte riktigt hur jag ska benämna den. Jag använde den här : http://www.rainbow.fi/typo3temp/pics/c4a5ab2a31.jpg Men det finns nog i alla vanliga mataffärer bland yoghurt och andra puddingar. Här finns ett exempel: http://www.tilab.net/uploads/01-1023%20eh.%20chokladpudding%20%284x100g%29%20x%206%20st.jpg
    Är det omöjligt att hitta går det nog att hoppa över i det här receptet. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Tack, då vet jag! Har nog sett de där i butikerna!

    SvaraRadera
  4. Hej hej!
    Wow, det här var en blogg helt i min smak, tittar gärna in igen.

    Ha en fin kväll
    hälsning Lizette

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Skoj om du hittat nå´t intressant! Välkommen att kika in på nytt :)

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Denna tårta såg supergod ut så vi kunde inte låta bli att ge den ett försök. Efter två timmars konstant vispande till ett försök att göra dina maränger gav vi upp och kollade i en kokbok och såg att du missat en superviktig detalj --> Att man måste vispa äggvitorna först och sen ha i sockret.. fungerade inte alls att ha i båda direkt kan jag säga.. Nu står de iaf i kylen och det ska bli spännande att smaka senare.

    Skulle uppskatta en mer detaljerad instruktion till nästa gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Hoppas att er tårta blev bra! Jag har INTE missat någon detalj. Mitt recept görs precis som det står. Blanda äggvitor och socker tillsammans och vispa det! Kom ni ihåg att sätta det i vattenbad? Kanske det var där det for fel eller? Om ni vill ha mera detaljerade recept måste ni läsa en kokbok. Det här är ett fritidsintresse som jag har där jag frikostigt delar med mig av mina recept. Jag ger inga garantier för att alla lyckas med allt, men tack för er kommentar och fråga gärna före om det är något som är oklart!
      Carina

      Radera